De Ragdoll

Ann Baker

Ann Baker

Ragdolls zijn grote gespierde katten met halflange zijdezachte vacht. De vacht klit niet. Een volwassen poes weegt 4-6 kilo, een volwassen kater 5-8 kilo. Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten.

De Ragdoll behoort tot de hybride rassen. Het is geen natuurlijk ontstaan kattenras is maar het resultaat van jarenlang selectief fokken en uitkruisen met bepaalde rassen. Voor de Ragdoll heeft men onder andere Perzen, Heilige Birmanen en Burmezen gebruikt.

Karakter

De naam Ragdoll is ontstaan door hun gedrag. Ze hebben namelijk de neiging om al hun spieren te verslappen zodra ze opgetild worden.

Kleuren
Ragdolls zijn point katten, dat wil zeggen dat de points (masker, oren, poten en staart) zijn gekleurd terwijl de lichaamskleur lichter is.

De traditionele Ragdoll is er in twee kleuren, namelijk Blue en Seal.
Er wordt ook  gefokt met de nieuwere kleuren Flame, Cream, Torti en Lynx.

Daarnaast zijn er variëteiten die bij alle kleuren voorkomen.

Color Point
Mitted
Bicolour
Solid
Color Point

Color Point

Color Point

Colourpoint Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam. De points (masker, oren, poten en staart) zijn gekleurd. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Color points met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan maar niet gewenst. Een Color point Ragdoll mag absoluut geen wit hebben.

Mitted

Mitted

Mitted

“Mitted” is Engels voor “met wanten” dus gehandschoend. Mitted Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met gekleurde points. Ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint omdat ze aan de voorpoten witte handschoentjes en aan de achterpoten witte laarsjes (tot aan de hiel) hebben. De kin en de borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loopt een witte streep; de buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bicolour

Bij de Bicolour Ragdolls is het masker gekleurd, maar bevat een omgekeerde witte “V”. De staart en oren zijn gekleurd. De kin, borst, buik en poten zijn wit. De rest van het lichaam is net als bij de twee andere variëteiten crèmekleurig. Bij de Bicolour Ragdolls zijn witte vlekken op de rug toegestaan.

Solid

Een Solid is een Non Pointed Ragdoll. Hij is er in alle kleuren en variaties die ook bekend zijn bij de Pointed Ragdolls. De variaties met wit zijn gelijk aan de Mitteds en Bi Colours van de Pointed Ragdoll.

Ook bij de Solids is het belangrijk een zo perfect mogelijk getekende Ragdoll te krijgen. De Solids hebben alleen geen blauwe ogen, maar voor de rest is het qua karakter en bouw net zo’n Ragdoll als de Pointed Ragdolls. Hoewel het geen nieuwe soort is, mag er met een Solid gefokt worden. Ze worden alleen nog niet erkend voor de show. Solids bestaan al net zolang als de Pointed Ragdoll.

Verzorging
Ragdolls hebben geen bijzondere verzorging nodig. Ze hebben een makkelijke vacht die niet klit.